Wie is Marcel Antonisse?


Marcel Antonisse NY 20014 1

Marcel Antonisse (15 april 1960) is sinds 1980 werkzaam als fotojournalist. Na een opleiding aan de Grafische MTS in Amsterdam met als hoofdvak reproductiefotografie ging hij aan de slag als freelance fotograaf. In eerste instantie als reproductiefotograaf van platenhoezen maar specialiseerde zich later in fotojournalistiek.

Hij werkte in de jaren ’80, ’81, ’82 onder meer als freelancer voor Het Parool, Trouw en Amsterdams Stadsblad. Fotografeerde in opdracht of leverde vrij werk in voor publicatie. Ook het onderwijsblad van de Protestants Christelijke Onderwijsinstellingen (PCO) behoorde tot zijn klantenkring.

Hij voltooide zijn opleiding als allround fotojournalist, in de praktijk, bij onder meer fotopersbureau Anefo in Amsterdam. Veel dank verschuldigd aan de fotografen: Bert Verhoeff, Dick Coerssen, Cor Mulder, Piet Magielsen, George Verberne, Wubbo de Jong, Jacques Klok, Robert Collette, Rob Croes, Rob Bogaerts, Fernando Pereira, en vele anderen, die de toen jonge fotojournalist met vele praktische en technische tips op weg hielpen.

Hij was van september 1985 tot 1 april 2012 een van de vaste fotografen bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Hij reisde in 27 jaar voor dit persbureau meermalen de wereld rond en coverde jarenlang het nationale en internationale voetbal, schaatsen. Ook ontwikkelde hij zich tot een van de vaste volgers van het Nederlandse Koninklijkhuis.

Door een reorganisatie bij het ANP werd vanwege bezuinigingen besloten alleen nog met freelance fotografen te werken en alle vaste fotografen werden ontslagen.

Dit leidde tot de oprichting van het bedrijf Antonisse Media in januari 2012. Dit bedrijf heeft als kerntaak; het vervaardigen van fotojournalistiek materiaal, bestemd voor persbureaus, beeldbanken, dagbladen en magazines.
 Ook commerciële opdrachten voor het bedrijfsleven behoort tot de werkzaamheden. Tot de toekomstige doelstellingen hoort het vervaardigen van hoogwaardige journalistieke en advertorial video content bestemd voor (toekomstige) elektronische media.